Delikli Sac

Delikli sac metal, delikten metalin çıkarıldığı metal sacdır. Bu metal türü genelde karbon çeliği, paslanmaz çelik ya da monel metalden oluşur. Çeşitli standart dizaynlara izin verir, böylece çoğu amaç için kullanışlılaştırır. Delikli sac metallerin çoğu, dizayn için kusursuz olan 16 ila 24 ayar arasındaki saclarda gelir. Yuvarlak delikli bu tipler en iyi havalandırma, dekorasyon ve korumada kullanılır. Bu dizayn tipik olarak iyi bir ağırlık / ağırlık oranına sahiptir. Korozyona dayanıklı çeşitlerde de mevcuttur. Uzmanlara göre, delikli sac metal genişletilmiş metal ya da tel örgüden daha büyük, daha tahmin edilebilir ve daha doğru bir yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Euro Kalite : DC01 - DC01EK - DC03 - DC04 - DC04EK -- DX51D+Z - DX52D+Z - DX53D+Z - DX54D+Z

Erdemir Kalite : 6112 – 7111 – 7122 – 7512 – 6113 – 7123 – 6114 – 6513 – 7114 – 7124 – 7314 – 7513 – 1311 – 1312 – 1313 - 1314

Genişlik : 1 - 10 mm

Et Kalınlığı : 1 - 4 mm

Et Kalınlığı : 1 - 4 mm

Bu metal türü genelde ekran kapıları, pencereler ya da filtreler gibi ekranlar oluşturmak için kullanılır, zira olabildiğince basit manipüle edilir. Mimari aksanlar da esnekliği sebebiyle ve bir binanın ya da yapının karakterine katkıda bulunduğundan kaynaklı genelde delikli sacdan yapılır.

Düz sacların delinmesi ile elde edilmektedir. Perfore delikli saclar su ve havanın basitçe geçebilmesini sağladığı için sık sık tercih edilen sac çeşitleri arasında bulunmaktadır. Bu özelliğinden kaynaklı havalandırmanın yanı sıra filtreleme gibi farklı alanlarda aktif biçimde kullanılmaktadır. Galvaniz delikli sac levha ve metal delikli sac vb. türlerden üretilen sac çeşitleri ince ve hafif yapısıyla dikkat çekmektedir.

Delikli sac modelleri soğuk haddeleme prosedürüne tabi tutulmuş çelik ve paslanmaz formda çelik biçimindeki farklı türlere sahiptir. Metal delikli sac modelleri eşi benzeri olmayan delik modelleriyle üretilmektedir. Farklı ölçülerde olabilen perfore delikli saclar maksimum gücü ve yüksek ağırlık oranlarıyla da ilgi görmektedir. Ürünler estetik açıdan oldukça çekici ve fonksiyonel şeklinde de çok yönlüdür. Bu tip sacların gerek kesimi gerekse üretimi de oldukça basittir.

Estetik açıdan oldukça çarpıcı bir görsel sunan perfore delikli sac malzemeler yüksek mukavemet özelliği sergiliyor olması ile ön plana çıkıyor. Sac profillerde kullanılan delikler direnci artırıyor ve bunun yanı sıra hava ve ışık geçirgenliği sunuyor. Bununla beraber gaz ve sıvıların geçişine de olarak tanıyor olması endüstriyel alanda perfore delikli sac malzemelerin daha çok kullanılmasını beraberinde getiriyor

Genellikle ev dizayncıları, delikli sac kullanmak istediklerinden ev dizaynlarında değişiklik yaparlar. Bu tür mimari dizayn, yeni evlerde, dizaynlarında yerleşik metal işçiliği ile belirgindir. Aslında, çok çeşitli mimari dizayn programlarına makul dekoratif levhalar satın almak mümkün olabilir.

Akustik panellerin geliştirilmesinde de kullanmak mümkün. Büyük ulaşım alanlarının yakınındaki kayıt stüdyoları ve ofis binaları genelde sesi kısmak ya da sesi kesmek için akustik panellere sahiptir. Delikli sac metal, metalin yapılma biçiminden kaynaklı bu kullanıma bilhassa makuldür. Delikli alanlar aslında ses dalgalarını “yakalar”.

Delikler ve aydınlatma armatürleri genelde delikli sacdan yapılmıştır, zira malzeme hafif ve basit biçimlendirilebilir. Büyük depolar için birçok sanayileşmiş armatür ve aynı zamanda hayvanlar için muhafazalar yapılmış ve aşağı yukarı her endüstri bu gereci bir biçimde kullanıyor. Genellikle şirketler metali belirli bir müşterinin talebine göre biçimlendirir. Delikli sacın kullanımı ve manipülasyonu çok basittir.

Delikli Sac Dizilişi

“U” Dizilişi Delik Görseli

Deliklerin orta noktalarının, bir dikdörtgenin köşelerine denk gelecek biçimde dizilmesi “U” dizilişi olarak kodlanır. P1 alanı, dikdörtgen köşelerine denk gelen kısa kenarı üzerindeki mesafenin Aralık değerini belirtir. P2 alanı ise, dikdörtgen köşelerine denk gelen uzun kenarın üzerindeki mesafenin Aralık değerini ifade eder. Sol taraftaki biçimde de hem P1 alanını hem de P2 alanını görebilirsiniz. Ayrıca delik diziliminin biçimi, U harfine benzediğinden dolayı adı “U” dizilişi olarak adlandırılmıştır.

“Z” Dizilişi Delik Görseli

Deliklerin orta noktalarının, bir dikdörtgenin köşeleri ve dikdörtgenin köşegenlerinin kesiştiği noktaları denk gelecek şekilde “Z” dizilişi olarak kodlanır. P1 alanı, dikdörtgen köşelerine denk gelen kısa kenarı üzerindeki mesafenin aralık değerini belirtir. P2 alanı ise, dikdörtgen köşelerine denk gelen uzun kenarın üzerindeki mesafenin aralık değerini ifade eder.

“M” Dizilişi Delik Görseli

Deliklerin orta noktalarının, bir karenin köşeleri ve karenin köşegenlerinin kesiştiği noktalara denk gelecek biçimde dizilmesi “M” dizilişi olarak kodlanır. Kare olduğundan dolayı, bu sizilişin P1 ve P2 değerleri olmayıp yalnızca P değeri ile belirtilmiştir. P değeri bütün ölçüleri aynıdır. Ayrıca 45 derecelik açıları da sağ tarafta bulunan resimde belirtilmiştir. Delik diziliminin biçimi M harfine benzediğinden dolayı adı “M” dizilişi olarak adlandırılmıştır.

“T” Dizilişi Delik Görseli

Deliklerin orta noktalarının, bir eşkenar üçgenin köşelerine denk gelecek biçimde dizilmesi “T” dizilişi olarak kodlanır. Ayrıca 60 derecelik açıları da sağ tarafta bulunan resimde belirtilmiştir. Delik diziliminin biçimi T harfine benzediğinden dolayı adı “T” dizilişi olarak adlandırılmıştır.

Özellikleri

Pratik kullanım ve yüzeysellik sebeplerinden dolayı belirli bir düzende düz sacların delinmesiyle oluşturulan bu ürünler havanın ya da suyun geçmesinin gerekli olduğu yerlerde tercih edilir. Genelde filtreleme noktalarında kullanılan delikli saclar, yapısı itibariyle ince ve hafif ürünlerdir.

Soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ve alüminyum gibi farklı türlerde üretilen bu ürünler benzersiz delik modelleriyle de oluşturulmaktadır. Farklı ölçülerde oluşan bu sacların yüksek ağırlık ve güç oranlarına sahip olduğu da unutulmamalıdır. Üstelik estetik açıdan dikkat çeken delikli sac ayrıca çok yönlü ve işlevseldir. Son olarak üretimi ve kesim aşamaları da bir hayli kolaydır.

Delikli Sac Kullanım Alanları

  • Enerji Santralleri
  • Maden Sanayi
  • Baraj Santralleri
  • Arıtma, eleme ve kırma tesisleri
  • Endüstriyel tesisler
  • Güvenlik duvarları
  • Akustik ve dekoratif paneller
  • GSM baz istasyonları
  • Reklam ve aydınlatma panoları
  • Çit sistemleri