Soğuk Çekme Lama - Kare - Silme Demirleri
Sıcak çekilmiş demir kütüklerin tekrardan işleme alınarak çekilme işlemine soğuk çekme denir. Soğuk çekme işleminin amacı dayanıklılık, mukavemet, esneklik ve pürüzsüz dış yüzeydir. Soğuk Çekme Lama demiri, son dönemlerde üretilen ve piyasanın en sağlam ve en dayanıklı demiridir, bilhassa çelik konstrüksiyonların ana taşıyıcı ve temel taşıdır. Kullanım alanları, çelik konstrüksiyon yapılarında ve otomotiv yapılarında kullanılan ürünün asıl amaçlarından biri yapıların desteklerini kuvvetlendirmek, iki profil arasında ya da zemin ile tavan arasındaki bağı kuvvetlendirmektir. Soğuk çekme prosedürü uygulanan demirlerin farklı prosedürlerden geçirilerek çekilme yapılması sonucu sıcak çekme elde edilir. Sıcak çekmeler, sıcak çekme lama haline getirilirken yapı itibariyle daha dayanıklı, esnek ve dış yüzeylerinin pürüzsüz olması hedeflenir. Sıcak lamalar uzun dikdörtgen kesitlerde sıcak haddelenmiş yassı bir forma sahip malzemedir. Sıcak lamalar, inşaat ve aynısı yapılarda temel güçlendirici, aynı zamanda korkuluk demir doğramalarında dekoratif amaçlı da kullanabilmek mümkündür.
Kalite : ST-37-2
Standart : EN10278
Soğuk Çekme Lama Demiri Prosedürleri
Yüzey temizleme prosedürü:
Bu prosedür ilk adım olarak sıcak çekilmiş kütüklerin yüzeyindeki istenmeyen kabuk ve çapakları uzaklaştırmak için uygulanır. Yüksek basınçlı demir granülleri yüzeye püskürtülerek yüzey pürüzsüzleştirilir.
Çekme prosedürü:
Yüzeyi temizlenen kütükleri birinci aşamadan sonra istenen kalibre ölçüsünde çekilmeye hazırlanır. Bunun için malzeme çekim yataklarına yatırılır ve yüzeyleri kayganlaştırıcı maddeyle kaplanır. İstenen ölçü kalıpları yerleştirilir. Kütükler baş kısmından sona doğru çekilerek kalıplardan geçer.
Düzleştirme prosedürü:
Çekilme prosedüründen çıkan soğuk çekilmiş malzemenin mukavemeti, rulo ve presler arasından geçirilerek doğrultma prosedürüyle sağlanır. Yuvarlak malzemeler buna ek olarak parlatılır.
Kesilme prosedürü:
Bu aşamada soğuk çekilmiş olan malzeme istenen uzunlukta kesilerek ölçülendirilir.
Normalize, ısıtma prosedürleri:
Soğuk çekilmiş malzemenin özelliklerini arttırmak için uygulanan prosedürlerden birisi yeniden normalize ve malzemenin ısıtılma prosedürleridir. Bu prosedür esnasında malzemenin dış yüzeyi etkilenmez, aynı pürüzsüzlükte kalır. Sadece malzemenin mukavemeti artar, eğim derecesi yükselir.
Kalite kontrol prosedürü:
Üretimden çıkan malzeme denetim ve kontrolden geçer. Amaç en yüksek kalitede üretim ve müşteri memnuniyetidir.